Παίξιμο της μπάλας με πρόθεση από τον αμυνόμενο κι η σχέση του με το Off-Side

Μια πολύ ενδιάφερουσα ανάλυση για το Off-Side, σε σχέση με το παίξιμο της μπάλας από αμυνόμενο, δημοσίευσε ο εκπαιδευτής 1ης Κατηγορίας κ. Χρυσόστομος Μάνθος.

Το κείμενο αναρτήθηκε στο site της ΕΠΣ Ηλείας (μπορείτε να το δείτε εδώ), όπου ανήκει ο κ. Μάνθος και μάλιστα είναι μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας.


«Παίξιμο της μπάλας, με πρόθεση, από τον αμυνόμενο και η σχέση του με το offside.»

Είναι γνωστό ότι μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για να σημειωθεί ένας επιτιθέμενος offside, είναι η μπάλα τελευταία να έχει αγγιχτεί ή παιχτεί από συμπαίκτη του.

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί στους Κανονισμούς- όχι ότι δεν υπήρχε- και οι περιπτώσεις όπου η μπάλα τελευταία έχει αγγιχτεί από αντίπαλο- αμυνόμενο. Εδώ έχουμε δύο «δρόμους» όπου άλλοτε σημειώνουμε τον επιτιθέμενο offside κι άλλοτε όχι.

Υπάρχει παράβαση offside, άρα τιμωρείται ο επιτιθέμενος, αν η μπάλα:

  • αναπηδήσει στον αντίπαλο- αμυνόμενο
  • εξοστρακιστεί (κάνει «σπόντα») στον αντίπαλο- αμυνόμενο

ΔΕΝ υπάρχει παράβαση offside και άρα το παιχνίδι συνεχίζεται, αν:

  • ο αντίπαλος- αμυνόμενος παίξει ΜΕ ΠΡΟΘΕΣΗ τη μπάλα

  • ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Στην περίπτωση που ο αντίπαλος- αμυνόμενος παίξει ΜΕ ΠΡΟΘΕΣΗ τη μπάλα ΑΛΛΑ ενεργήσει έτσι προκειμένου να σώσει την εστία του από ένα γκολ, τότε ΥΠΑΡΧΕΙ παράβαση offside …

Σίγουρα, για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχουν και οι δύσκολες φάσεις.

Ένας παίκτης που θέλει να παίξει τη μπάλα, αμέσως προσδιορίζει τη διάθεσή του δηλαδή διαθέτει, εκφράζει ΠΡΟΘΕΣΗ γι αυτό. Και επειδή εμείς, προκειμένου να το αντιληφθούμε, δεν μπορούμε να είμαστε στο μυαλό του αλλά βλέπουμε τις ενέργειες, τις αντιδράσεις του, με άλλα λόγια τη «γλώσσα» του σώματός του, αξιολογούμε το αν υπάρχει πρόθεση ή όχι. Για το λόγο αυτό θα δώσουμε κάποια στοιχεία τα οποία θα μας βοηθήσουν στο να έχουμε λογικές εκτιμήσεις για τις περιπτώσεις αυτές.

Στοιχεία του αμυνόμενου που παίζει τη μπάλα με ΠΡΟΘΕΣΗ

  1. Ο αμυνόμενος κινείται προς τη μπάλα. Η μπάλα «περιμένει» ή περνά από κάποια απόσταση κι ο αμυνόμενος πηγαίνει ή κινείται προς αυτή, όπως βλέπουμε εδώ τον παίκτη (σιέλ φανέλα) Νο 6

  1. Ο αμυνόμενος ενεργεί ξεκάθαρα με πρόθεση.

Πρόσθετα στοιχεία

Έχει ισορροπία στη κίνησή του, σταθερότητα και έτοιμος να παίξει τη μπάλα.

Στοιχεία εκτίμησης του ότι η μπάλα εξετράπη στο σώμα του αμυνομένου, χωρίς να το θέλει

  1. Η μπάλα κινείται προς τον παίκτη. Η μπάλα βρίσκει τον αμυνόμενο που πηγαίνει επάνω του με απρόσμενο τρόπο κι ο αμυνόμενος ξαφνιάζεται.

2. Ο αμυνόμενος δεν έχει πρόθεση να παίξει τη μπάλα και κάνει μια ενστικτώδη προσπάθεια να παίξει.

Άξιο λόγου είναι και το γεγονός όπου, ο παίκτης ενώ παίζει με πρόθεση τη μπάλα αλλά ΔΕΝ καταφέρνει να έχει ένα καλό αποτέλεσμα (ως προς το παίξιμο με τη μπάλα), η έννοια «παίξιμο της μπάλας με ΠΡΟΘΕΣΗ» συνεχίζει να ισχύει. Δηλαδή αν δεν παίξει καλά τη μπάλα κι αυτή καταλήξει στον επιτιθέμενο, που βρίσκεται σε θέση offside, το παιχνίδι συνεχίζεται.

Στο βίντεο αυτό θα δούμε την κίνηση που κάνει ο αμυνόμενος με την κόκκινη στολή να παίξει τη μπάλα με το κεφάλι. Σηκώνεται, πηδά με σκοπό να παίξει τη μπάλα. Πηγαίνει προς τη μπάλα. Άρα η όλη ενέργειά του δείχνει σαφώς ότι θέλει να παίξει, έχει πρόθεση να παίξει τη μπάλα.

Ένα άλλο σημείο, στο βίντεο αυτό είναι το κοντρόλ της μπάλας, η πλήρης κατοχή. Πράγματι δεν καταφέρνει τελικά ν’ αποκτήσει, ο αμυνόμενος, κατοχή. Αυτό όμως δεν έχει σημασία. Ο κανονισμός είναι σαφής, όταν η μπάλα αναπηδήσει ή εξοστρακιστεί στον αμυνόμενο, εννοεί δεν το θέλει ο αμυνόμενος να παίξει τη μπάλα. Αν όμως παίξει τη μπάλα, άσχετα με το αν τελικά η ενέργειά του αυτή έχει επιτυχία ή όχι ως προς τον στόχο της, που είναι η κατοχή ή η αποστολή της μπάλας στην κατεύθυνση που θέλει, τότε αλλάζει η φάση και συνεπώς η παραβατικότητα του offside χάνεται, δηλαδή ΔΕΝ έχουμε offside.

Στην περίπτωση αυτή ο αμυνόμενος δείχνει καθαρά, με τη «γλώσσα» του σώματός του ότι ελέγχει την όλη εξέλιξη της φάσης, βλέπει τη μπάλα, την περιμένει και αναζητά την κατάλληλη στιγμή να την διεκδικήσει και όπως τελικά γίνεται με το να την κτυπήσει «κεφαλιά» (πηγαίνει στη μπάλα, κινείται προς αυτή, έχει πρόθεση), ασχέτως αν το παίξιμό του δεν είναι πετυχημένο, ΔΕΝ υπάρχει παράβαση offside.