Σημαντικές θέσεις του Βοηθού

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία ελέγχου του παιχνιδιού είναι οι θέσεις διαιτητή και βοηθών στον αγωνιστικό χώρο. Κι έχουν άμεση σχέση με τον έλεγχο, αφού αρκετές φορές μια μη ενδεδειγμένη τοποθέτηση, σε σχέση με τη φάση, έχει ως αποτέλεσμα μια ΟΧΙ ΚΑΛΗ απόφαση.

Μία εργασία του Εθνικού Εκπαιδευτή Χρυσόστομου Μάνθου

Άρα, όπως καταλαβαίνουμε, η πρόληψη καθίσταται ενισχυόμενη, ως ένα άλλο σπουδαίο στοιχείο αυτού του ελέγχου, διότι με τη σωστή θέση προλαμβάνεις είτε μια παραβατική ενέργεια τερματοφύλακα ή παίκτη, είτε μια παράβαση που δύσκολα, ίσως και ποτέ, θα έβλεπες. Από την άλλη μια τέτοια, προληπτικής διάθεσης, στάση στον αγωνιστικό χώρο προστατεύει το διαιτητικό ταλέντο, τη διαιτητική ικανότητα του διαιτητή ή του βοηθού.

Η σωστή θέση καθορίζεται από τους Κανόνες του Παιχνιδιού που βέβαια, μετά τις τροποποιήσεις, διαφοροποιήθηκε για τον βοηθό στο από τέρματος λάκτισμα. Ενώ μέχρι τον Μάη του 2019 όφειλε να κινηθεί προς τον δεύτερο τελευταίο αμυντικό με ΤΡΕΙΣ στάσεις (ευθεία με τη γραμμή περιοχής τέρματος, ευθεία με αυτή της περιοχής πέναλτι και τελευταία με τη γραμμή του offside), τώρα έχουν γίνει δύο:

1. Ο βοηθός πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ελέγξει αν η μπάλα είναι μέσα στη περιοχή τέρματος κι επειδή, σχεδόν πάντα, οι παίκτες τοποθετούν τη μπάλα στη γραμμή της περιοχής τέρματος που είναι παράλληλη με αυτή του τέρματος, στέκεται στην ευθεία αυτής.

2. Αφού η μπάλα τοποθετηθεί σωστά, φεύγει και παίρνει θέση για να ελέγξει τη γραμμή offside.

Μεγάλη προσοχή στις περιπτώσεις όπου ο τερματοφύλακας ετοιμάζεται να διώξει τη μπάλα με τα χέρια.

Σπάνια, αλλά πάντα οριακά, ο κάθε τερματοφύλακας πλησιάζει «επικίνδυνα» την γραμμή της περιοχής πέναλτι, την παράλληλη μ’ αυτή της γραμμής τέρματος, για να διώξει τη μπάλα. Ποιος λοιπόν μπορεί να ελέγξει αυτή τη κατάσταση; Όπως ακριβώς σκέφτηκες, συ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές… ο Βοηθός, άσχετα αν αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Αυτός οφείλει να βρίσκεται στην ευθεία με τη γραμμή της περιοχής πέναλτι, της παράλληλης με τη γραμμή τέρματος.

Στα πλαίσια της πρόληψης, για τη συγκεκριμένη κατάσταση, ορισμένες επισημάνσεις:

1. Στη συζήτηση, προ του αγώνα, ο διαιτητής οφείλει να τονίσει το θέμα στους βοηθούς του

2. Αν ο τερματοφύλακας βγει από τη περιοχή του, αμέσως ο βοηθός οφείλει να σηκώσει τη σημαία

3. Αν δεν υπάρξει παράβαση πρέπει να κατευθυνθεί στην γραμμή του offside

4. Πάντα ο διαιτητής στις περιπτώσεις αυτές να έχει το μυαλό του και στους βοηθούς

5. Οι παρατηρητές να επισημαίνουν, στο τέλος του αγώνα, τις θέσεις αυτές

Συμβουλή: «Συνεργασθείτε» με τις γραμμές διαφορετικά θα σας «πληγώσουν».