Διαδικασία των πέναλτι

PenaltiesΤα πρωταθλήματα πλησιάζουν στο τέλος τους κι ήδη, σε συγκεκριμένες κατηγορίες, έχουν οριστεί αγώνες κατάταξης. Παράλληλα, και στις υποδομές οδεύουμε προς την ολοκλήρωση των διοργανώσεων, διανύοντας τις τελικές φάσεις.

Σε αυτούς τους αγώνες συναντάμε, συχνά – πυκνά, τα πέναλτι, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε ή την διαδικασία ανάδειξης νικητή με κτυπήματα από το σημείο του πέναλτι, όπως είναι η σωστή ονομασία.

Ας δούμε ορισμένες απλές οδηγίες για την σωστή χρήση αυτής της διαδικασίας, χρήσιμες για όλους.

– Ο διαιτητής διαλέγει σε ποιο τέρμα θα εκτελεστούν τα πέναλτι. Μπορεί να αλλάξει τέρμα αν η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου, σε εκείνο το σημείο, χαλάσει και δημιουργεί πρόβλημα στην απρόσκοπτη εκτέλεση της διαδικασίας.

– Η σειρά εκτέλεσης, ποια ομάδα δηλαδή θα εκτελέσει πέναλτι πρώτη και ποια δεύτερη, καθορίζεται με κλήρωση.

– Αρχικά εκτελούνται 5 πέναλτι από κάθε ομάδα. Αν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, συνεχίζεται η διαδικασία με ένα χτύπημα από κάθε ομάδα, μέχρι να προκύψει νικητής.

– Στην διαδικασία των πέναλτι συμμετέχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές που ήταν στο γήπεδο με την λήξη της παράτασης.

Αλλαγές δεν επιτρέπονται στα πέναλτι, ακόμα κι αν μια ομάδα δεν έχει συμπληρώσει και τις 3 αλλαγές. Η μοναδική περίπτωση αντικατάστασης είναι για τραυματισμένο τερματοφύλακα, με την προϋπόθεση ότι η ομάδα που κάνει την αλλαγή δεν έχει προβεί και στις 3 αντικαταστάσεις που δικαιούται.

– Αν μια ομάδα στο τέλος της παράτασης έχει λιγότερους παίκτες από την άλλη, είτε λόγω αποβολής, είτε λόγω τραυματισμού, η άλλη ομάδα εξαιρεί παίκτη στην διαδικασία των πέναλτι. Δηλαδή αν η Α ομάδα τελείωσε την παράταση με 10 παίκτες, τότε κι οι 2 ομάδες ξεκινούν την διαδικασία των πέναλτι με 10 παίκτες

– Ο αρχηγός της ομάδας, στην έναρξη των πέναλτι, δηλώνει τους παίκτες που θα συμμετάσχουν (αν πρέπει να εξαιρεθεί κάποιος όπως στην προηγούμενη περίπτωση) και τους 5 πρώτους παίκτες που θα εκτελέσουν, καθώς και την σειρά με την οποία θα εκτελέσουν το πέναλτι.

Κατά την διαδικασία δεν επιτρέπονται αλλαγές παικτών για κανένα λόγο. Εάν οποιοσδήποτε παίκτης, εκτός του τερματοφύλακα, τραυματιστεί δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

– Αν εκτελέσουν πέναλτι όλοι οι παίκτες που δικαιούνται (κι οι τερματοφύλακες) και το αποτέλεσμα παραμένει ισόπαλο, συνεχίζεται η διαδικασία κι οι παίκτες εκτελούν και 2ο πέναλτι, όχι απαραίτητα με την ίδια σειρά με την πρώτη φορά.

Όλοι οι παίκτες πρέπει να εκτελέσουν από ένα πέναλτι πριν κτυπήσει άλλος 2η φορά.

Στο κέντρο του γηπέδου βρίσκονται μόνο όσοι ποδοσφαιριστές έχουν δικαίωμα να εκτελέσουν πέναλτι.

– Κατά την διαδικασία των πέναλτι μπορεί ένας παίκτης να παρατηρηθεί ή και να αποβληθεί.

– Εάν υπάρξει αποβολή κατά την διαδικασία κι η μία ομάδα έχει, πλέον, παίκτη λιγότερο, ο διαιτητής δεν θα υποχρεώσει την άλλη ομάδα να ελαττώσει τον αριθμό των παικτών της. Αυτό γίνεται μόνο πριν την έναρξη των πέναλτι.

– Η διαδικασία δεν διακόπτεται εάν μια ομάδα μείνει με λιγότερους από 7 παίκτες.

Επιμέλεια Κειμένου

Λευτέρης Φανός

Εκπαιδευτής 2ης κατηγορίας